De første 25 år

Det gør NAS

Jeg læste med interesse Jens Dresling’s blog indlæg om hans kamp om at købe 2 TB harddiske ved Elgiganten i sidste uge.

Dette fik mig til at tænke på om det virkelig er der, hvor vi er. Jeg har selv et hav af harddiske med TimeMachine backup, dokumenter, billeder og RAW billeder i en uendelighed. Problemet med at bruge harddiske er at man hver gang skal købe to stykker, fordi man skal også have en backup som sikkerhed. Denne backup skal så naturligvis ikke være på samme adresse, man kan blive udsat for tyveri eller endnu være huset brænder. Mine er på to hemmelige steder og dette gør at man hver gang man skal lave backup faktisk skal ud at køre.

Et andet problem er at harddiske ikke har godt af ikke at blive brugt, olien i dem bliver stiv og man kan risikerer at de bliver ubrugelige med tiden.

Kan man ikke købe plads i cyberspace og så smide alt derop om natten, mens man sover trygt og godt. Jo, men det koster kassen og hvad nu hvis dette cyberfirma går konkurs. Dette fik mig til at spørge nogle IT kyndige og deres svar var ret klar. Du skal have en NAS server. En NAS server er en kasse med x antal harddiske og som er koblet til ens netværk. Kassen kan stå en en brandsikret og tyverisikret boks eller måske endnu smartere man kan have en til at stå hjemme og en backup til at stå et andet sted som er sat op til at spejle den man har hjemme. Disse NAS servere kan fåes i rigtig mange varianter og priser. Synologi og Drobo er nogle af dem og man skal regne med at det koster noget mere en almindelige eksterne harddiske. Fordel ved disse er at de kører RAID og skulle en af harddiskene i NAS serveren gå i stykker kan man bare udskifte den med en ny og serveren genskaber ens data.

Herefter er det sådan set bare at finde et stykke software som kan læse på diskene. Jens Dresling nævnte iView som ikke længere findes i den gamle Mac version. iView blev opkøbt af Microsoft og nu har Phase One overtaget det og det hedder Media Pro 1 og man kan opgraderer med sine gamle iView licens koder.

Adobe Photoshop Lightroom 3 eller Aperture 3 kan ligeledes bruges.

Lightroom 3
Aperture 3

Jeg afspadserer i nogle uger og har benyttet timerne til at få alle mine CD og DVD’ er lagt ind på mine harddiske og fået alle billederne gjort søgbare i Lightroom. Utrolig hvad man finder at sjove billeder i arkivet.

Victor Borge og Forsvarschef Christian Hvidt til Rebild Fest, i øvrigt er billedet taget med Kodak DCS 520. Foto: Henrik Bo

Med Jægerkorpset

Som tidligere skrevet lavede jeg min eksamens opgave med Jægerkorpset i Aalborg. En af de historier som jeg husker bedst fra ugen hvor jeg fulgte dem. Vi skulle med en amerikansk Hercules fly op over Nordjylland og springe fra lav og meget højt oppe. Men den amerikanske pilot på flyet ville ikke have civilister med og derfor skyndte BS at lave en lille manøvre og udstyre mig med en rigtig jæger uniform. Da vi kom tilbage til den amerikanske pilot opgav han yderligere tiltag.

Ham selv på bagsmækken af en Hercules, i ca. 300 meters højde. Foto: BS
BS Christiansen i flyveren. Foto: Henrik Bo
Træning i Aalborg Frluftsbad. Foto: Henrk Bo

BS Christiansen lavede iøvrigt nogle helt fantastiske optagelser, både stills og video med et kamera monteret på toppen han hans hjelm mens de sprang med faldskærm.

Alle fotos er taget i 1989, som det tydeligvis ses på øverste billede.

Rockerkrigen

Rockerkrigen var særdeles voldsom i Aalborg og Nordjylland i årene 1996 og 1997. Dette billede er taget på Cementvej i Nørresundby, den dag som rockerloven trådte i kraft. Dette betød at der ikke måtte være rocker tilholdssteder i bebygget områder og de måtte flytte.

Farvel til Cementvej. Foto: Henrik Bo

En lille protest imod min tilstedeværelse, billedet er affotograferet med min Nikon D3 så kvaliteten er ikke helt super.

Anholt HA rocker. Foto: Henrik Bo

Rockerkrigen er næsten ovre.

Dengang Årets Pressefoto ændrede mit billede

Jeg lavede en serie portrætter til min afgangs eksamen, blandt andet en hjemløs fra Aalborg. Han sidder på sin bænk og drikker snaps direkte fra flasker og en lille hveps summer lystigt rundt om ham.

Til selve eksamen rejser en af censoren og rækker mig et retouche sæt, fordi de havde ikke opdaget at det var den lille hveps. Efter en meget kort ord veksling og nogle blege censorer var jeg endelig pressefotograf og kunne se frem til en fast stilling på Aalborg Stiftstidende som det hed dengang.

Læg mærke til hvepsen. Foto: Henrik Bo
Ups, væk, fra Årets Pressefoto katalog 1989/90.

Billedet blev selvfølgelig sendt ind Årets Pressefoto og her var hvepsen sjovt nok væk eller man fristes til at sige næsten væk i kataloget.

Helt tæt på.
Læren må være, hvis man skal så bør det i det mindste gøres ordentlig.

Det ville selvfølgelig aldrig være sket i dag.

En dag i Danmark

En dag i Danmark projektet var rigtig spændende og nedenstående billede kom med i bogen. Billedet er taget i en flerkulturel somalisk dagpleje i Nørresundby.

De somaliske børn leger og hygger sig i gården. Foto: Henrik Bo

Det var en helt normal arbejdsdag, hvor jeg skulle møde på arbejde klokken 14 og hele formiddagen blev brugt i dagplejen.

Tiden går……..

Meget er sket de sidste 25 år og et jubilæum står snart for døren i begyndelsen af august. Jeg startede som pressefotograf elev på Aalborg Stiftstidende (nu NORDJYSKE Stiftstidende). Det har været 25 vildt spændende år på en rigtig god arbejdsplads og som har været i en stor udvikling. De fotografiske udfordringer har været lige så spændende som de mange forskellige fotoopgaver som jeg har løst gennem årene. Her tænker jeg på tv og net, hvor er det fedt at kunne vise mange billeder som ellers ikke ville være plads til i den trykte avis.

Det var starten med to Nikon F3 kameraer og sort/hvid film og skulle der laves farvebilleder var det på dias og bare det at lave dias i Aalborg Skøjtehal var en udfordring af de store med filtre på linser og flash.

Kim Larsen koncert i Brønderslev Hallen i 1986 - forklædt som voksen. Foto: Henrik Bo

Dette billede af Kim Larsen tog jeg en sen aften i Brønderslev Hallen dagen før min prøvetid udløb. Det havnede selvfølgelig på forsiden. Hvor er det dejligt at se sine sort/hvide billeder igen, det er nu noget særligt. Hold da helt op, hvor vi fik brugt nogle Kodak Tri-x film den gang.

Jægersoldat aspirant kommer op af det kolde vand i Aalborg Friluftsbad. Foto: Henrik Bo

Dette billede er taget fra en serie som jeg lavede til min afgangs eksamen i 1989, hvor jeg fulgte med Jæger Korpset i Aalborg. En god uge sammen med BS og de andre fra korpset til vand, i land og i luften over Nordjylland.

Der kommer flere billeder fra de første 25 år.