Photoshop

Åbn jpg billeder i Photoshop’s Camera Raw

Jeg skifter ofte mellem, at skyde mine billeder i RAW og JPG. Typisk skyder jeg i jpg til sport og ved opgaver hvor jeg skal sende direkte fra kameraet.

Foto fra solanlæg ved Skarp Salling i Himmerland. jpg foto i Camera Raw. © Foto: Henrik Bo
Foto fra solanlæg ved Skarp Salling i Himmerland. jpg foto i Camera Raw. © Foto: Henrik Bo
Foto fra solanlæg ved Skarp Salling i Himmerland. jpg foto i Camera Raw. © Foto: Henrik Bo
Foto fra solanlæg ved Skarp Salling i Himmerland. jpg foto i Camera Raw. © Foto: Henrik Bo

I den efterfølgende billedbehandling mangler jeg selvfølgelig de muligheder som ligger i Photoshop’s Camera Raw. Men det behøves ikke at være sådan.

I Photoshop’s indstillinger under Camera Raw skal JPEG and Tiff Handling ændres til nedestående.

Indstillinger i Camera Raw. © Foto: Henrik Bo
Indstillinger i Camera Raw. © Foto: Henrik Bo

Vupti, nu kan tiff og jpg filer åbnes i Camera Raw. Det er ikke alle muligheder man får, men man kan f.eks. klikke hvidbalancen på plads.

Man kan ikke ændre sin hvidbalance fra solskin til tungsten o.s.v. og lens correction er f.eks. heller ikke muligt.

Nikon Capture NX-D i beta version frigivet

Hører du til dem som har brugt Nikon Capture NX2 er der muligvis godt nyt. Nikon har sendt deres nye software ud i en beta version og de forventer, at have den endelige version klar til sommer.

Personligt synes jeg, at Capture NX2 er rigtig god og efter min mening den bedste på markedet til, at konverterer mine NEF filer fra mit Nikon D4 kamera. Men ærligt sagt, så er bruger fladen i Capture NX2 ganske forfærdelig, Det er der rettet op på i Capture NX-D, men det nye software mangler mange af de funktioner som fandtes i NX2. I NX2 var der blandt andet indbygget U point teknologi som NIK software (nu Google) har rettighederne til.

Capture NX-D
Capture NX-D

Så jeg tror, at tanken med Capture NX-D er ment som en RAW konverter, hvor man efterfølgende kan arbejde videre i Photoshop eller lignede. Hvis de får lavet en ligeså god RAW behandling som i deres tidligere software, så er det virkelig spændende.

Nikon Capture NX-D
Nikon Capture NX-D

Man kan lave hvidbalance, ændre farveprofil, levels og curves, lens correction, unsharp mask, noise reduction, active D-lightning, batch settings til andre filer, konverterer NEF filer til tiff og jpg og meget mere.

Man kunne allerede nu godt tænle sig, at Nikon havde inkorporeret local adjustments a la den som findes i blandt andet Photoshop, Lightroom og Aperture. Alternativt, at man kunne brusche en curve ind forskellige steder i billedet.

Man kan hente beta versionen her som virker indtil den endelig version er frigivet og husk, at komme med feedback og ønsker her. Se pdf her med de forskellige værktøjer i Capture NX-D. Vær opmærksom på at Nikon fraskriver sig alt i om med at softwaren er i beta version. Så hvis du vil være sikker på ikke at ødelægge dine filer vil det nok være en god ide, at prøve softwaren af på en kopi af dine billeder.

Nikon Capture NX2 koster omkring 2000 kroner incl. moms og hvorvidt Capture NX-D kommer med i kassen når man køber et Nikon kamera eller det er betalings software vides ikke endnu.

Så er ferien næsten forbi….

Nu hvor der rigtige gode vejr begynder er jeg på vej tilbage på arbejde efter 3 ugers ferie. Så jeg startede lige lidt genopfriskning i kamera håndtering og lige tjekke den nye Adobe Photoshop CC. Photoshop CC ser rigtig spændende ud med den nye RAW modul, smart skarphed og meget mere.

Vigsø. © Foto: Henrik Bo
Vigsø. © Foto: Henrik Bo

Ved Vigsø ligger der en lang række bunkers fra krigens tid. Et smukt syn og en fantastisk badestrand.

Photo Mechanic og code replacement

Der er en interessant artikel skrevet af Scott Kelby om Photo Mechanic og code replacement. Scott Kelby er ellers en meget varm fortaler for Adobe Photoshop Lightroom, men til sports fotografi hvor man skal afleverer mange billeder hurtigt bruger han Photo Mechanic og RAW modulet i Photoshop.

Photo Mechanic

Med andre ord bliver billederne ikke åbnet i Photoshop, men behandlet i Photoshops Camera RAW modul og gemt direkte herfra.

CAMERA RAW

Code replacement er en metode i Photo Mechanic som kan erstatte en kode til en spillernavn eller andre former for tekst.Jeg har sat mine op således at “-a9-” bliver erstattet af “Thomas Augustinussen (9) (AaB)” og så videre.

IPTC Stationary Pad i Photo Mechanic

Læs mere på codereplacement.com, men her kan man desværre ikke hente det tekst dokument med den danske superliga. Så den må man selv lave i et program som TextWrangler og læs manualen til Photo Mechanic hvordan det skal laves.

Men hvorfor bruge Photo Mechanic – det er bare den hurtigste billedbrowser der er på markedet med flere andre nyttige værktøjer som FTP overførelse, ingest card m.m.

Læs mere her.

Photoshop CS 6 frigivet

Så kan næste version af Photoshop. Photoshop CS 6 har fået en lang række forbedringer, lige fra CAW converteren til værktøjer og funktioner. Men er de alle til det gode eller ? Det kommer nok an på hvilken branche man er i, er det nyhedsformidling, hvor vi lever af høj troværdighed er der nogle værktøjer som man nok ikke burde lære og bruge.

Content Aware Move Tool er et værktøj, hvor man kan flytte dele af motivet helt rigtig på plads i det gyldne snit o.s.v. Det virker og man skal ikke bruge mange sekunder på den operation. Se før og efter billede nedenunder.

Cimbrer Sterling konkurs. Det kørende rullebånd kunne godt være ligt længere til højre. © Foto: Henrik Bo
Content aware move tool i Photoshop CS6
Content aware move tool er her blevet brugt i Photoshop CS6. © Fotomanipulation Henrik Bo

En anden sjov funktion som nu både er i begge versioner af CS 6 er video redigering. Ikke video redigering som i Final Cut Pro X, Premiere Pro. Men man kan klippe små indslag sammen, justerer farver og lignede. Desværre mangler der en del på lyd siden, spændende om dette bliver forbedret i CS7.

Skærmdump af timeline.

Photoshop har altid skulle købes for mange tusinde kroner, det kan den stadigvæk. Men som noget nyt kan man leje den på månedsplan.

Se mere på www.adobe.dk